Vítejte na webových stránkách vanovického sboru 

 

_________________________________

 

Číslo účtu pro Vaše dary:

164510322/0300

  

_________________________________

 

Dávejte si dobrý pozor na to, jak žijete, abyste si nepočínali jako nemoudří, ale jako moudří;

 

nepromarněte tento čas, neboť nastaly dny zlé.

 

Proto nebuďte nerozumní, ale hleďte pochopit, co je vůle Páně.

 

A neopíjejte se vínem, což je prostopášnost,

 

ale plni Ducha zpívejte společně žalmy, chvalozpěvy a duchovní písně. Zpívejte Pánu, chvalte ho z celého srdce

 

a vždycky za všecko vzdávejte díky Bohu a Otci ve jménu našeho Pána Ježíše Krista.

 

 

Ef 5,15-20

 

_________________________________

 

1969-1999

Je třeba uvést, že v těchto letech se podařilo sboru uspořádat Evangelické dílo za přítomnosti seniora dr. Pellara a o rok později jsme přivítali návštěvu sester a bratří Slováků a Maďarů v počtu asi 150 osob. Byly opraveny církevní budovy, kde během 20. let byla vykonána práce v hodnotě 1 500 000 Kč. Po nástupu faráře Pavla Kašpara se za účinné pomoci jeho manželky vikářky Jany Kašparové úspěšně rozvíjí práce s dětmi a mládeží, v pěveckém souboru a ve dnech křesťanské rodiny. Probíhají bohoslužby v kazatelských stanicích, i když za menší účasti, ale pravidelně.

Rok 1968 byl rokem pohnutým, jak ve společnosti, tak v církvi. Začalo se vyučovat náboženství ve školách, a to od Jevíčka až po Letovice. To ale dlouho netrvalo. Došlo k dalším omezením duchovního života, na němž měli značný podíl církevní tajemníci. Větším trnem v oku jim byla v této oblasti více církev evangelická nežli církev katolická. To dokazuje i stále klesající počet členů sboru.

V roce 1994 oslavil sbor 150 výročí posvěcení chrámu za účasti asi 1400 osob, synodního seniora Pavla Smetany a dalších hostů. Ke sboru promlouvají slova Pána církve, vytesaná na mramorové desce v čele chrámu při příležitosti oslav 150 let posvěcení chrámu. Odprodáním církevní školy v Uhřicích v r. 1985 přišli evangelíci uprostřed malé Hané o svůj duchovní stánek.

Byl opraven kostelík v Moravské Chrastové, který jsme převzali po německých evangelících, a v něm renovován byt, který je pronajímán. V posledních letech má pěkné výsledky sborový pěvecký soubor, který je uznáván širokou veřejností ve vanovickém sboru i při zájezdech po naší vlasti. Radostné je i to, že téměř všechna dorůstající mládež je konfirmována. Složitější situace je při vykonávání křtů, větší část dětí není pokřtěná. I mnozí dříve pokřtění opouštějí víru. Přesto je život věřících naplněn účastí na bohoslužbách, biblických hodinách a přednáškách. Počet dětí v nedělní škole se stále zvyšuje a zde je dobrý základ pro budoucí růst zdravého jádra sboru.

Odvážná víra, naděje a láska členů sboru nachází vždy pomoc pro svůj dům Boží. Mladí kazatelé Hana a Hynek Schusterovi se plně věnují duchovnímu růstu sboru, navštěvují rodiny, dbají na přípravu pravidelných schůzí staršovstva, věnují velkou pozornost práci s dětmi a vydávají pro ně časopis ,,Kulíšek“ v barevném provedení. 

autoři článku: Hynek Schuster a kurátor sboru, z knihy Církev v proměnách času 1969-1999